WO

Digitale geletterdheid

Auteur(s): 
Nataša Grgurina, SLO
Samenvatting: 

Hoe bereiden we onze studenten optimaal voor op de toekomst, binnen de doorlopende leerlijn van VO, MBO, HBO tot WO? Deze voorbereiding voor de toekomst begint alvast op basisschool en gaat door in het voortgezet onderwijs. Wij van SLO dragen daaraan bij door het ontwikkelen van kerndoelen en examenprogramma’s. Recent is de ontwikkeling van de conceptkerndoelen digitale geletterdheid afgerond, en dat houdt in dat er verwacht kan worden dat de toekomstige studenten over de bijbehorende kennis en vaardigheden zullen gaan beschikken.

Groepscoaching met zakformaat Lego-blokjes

Auteur(s): 
Swen-Peter Ekkebus, Hogeschool Windesheim
Samenvatting: 

Wat krijg je als je de kennis van een neuropsycholoog en een HBO-docent combineert met groepscoaching? Een interactieve, praktijkgerichte workshop over groepscoaching met zakformaat Lego-blokjes. In deze workshop leer je hoe je met behulp van 1×2 Lego-blokjes studenten kunt coachen in groepsverband. Je ontdekt niet alleen hoe je deze methode kunt toepassen, maar je krijgt ook inzicht in de dynamiek die ontstaat in de interactie tussen deelnemers en de blokjes. Na afloop ga je naar huis met een concrete oefening die je direct kunt inzetten in jouw volgende groepscoaching.

Designing a blended learning environment for an Android App development course to help students flourish

Auteur(s): 
Marco Marcellis, Hogeschool van Amsterdam
Samenvatting: 

Een ontwikkelde blended learning design guidance wordt toegelicht (https://rdcu.be/dKykD) . Vervolgens wordt getoond hoe dit is toegepast op een Android app development cursus.

Wat kan een wallet met digitale identiteit en (micro)credentials betekenen voor het onderwijs?

Auteur(s): 
Peter Eikelboom, SURF, Npuls en KW1C
Juul de Louw, SURF, Npuls en KW1C
Samenvatting: 

Bij een Leven Lang Ontwikkelen staat niet de onderwijsinstelling maar de lerende centraal. Om lerenden regie te geven over hun eigen onderwijs, dienen een aantal zaken digitaal rondom de lerende georganiseerd te worden. Een persoonlijke eduwallet met een digitale identiteit en digitale studieresultaten (diploma’s/certificaten/microcredentials/edubadges) kan een belangrijk digitaal hulpmiddel zijn voor een Leven Lang Ontwikkelen. Binnen Npuls wordt dit onderzocht en beproefd middels een eduwallet proeftuin samen met onderwijsinstellingen en lerenden.
Inhoud workshop:

Future of Cyber Security

Auteur(s): 
Markus Wollenweber, Hogeschool Windesheim
Samenvatting: 

Tijdens deze workshop willen wij kijken naar de toekomst van cyber security. Welke ontwikkelingen zijn er zoals bij voorbeeld AI? Welke gevolgen gaan deze ontwikkelingen hebben voor bedrijven en overheidsinstanties en wat betekend dit voor het cyber security onderwijs in Nederland? Wat kunnen wij doen aan het oplopende tekort aan cyber security specialisten?
Doel: Samenwerking en afstemming over cyber security in het onderwijs en instroom te verhogen en cyber security aantrekkelijker maken.

Introductie Quantum Computing

Auteur(s): 
Marten Teitsma, Hogeschool van Amsterdam
Samenvatting: 

Een inleiding in Quantum Computing, wat is het? Waarom is het anders dan klassieke computing? Wat kun je ermee? Welke andere Quantum Technieken zijn er? Welke quantum eco-systemen zijn er en wat gebeurt daar?

Meester, wat moet ik doen?

Auteur(s): 
Hans Dekkers, Universiteit van Amsterdam
Samenvatting: 

We willen onze studenten opleiden tot onafhankelijke denkers. Goed onderwijs heeft baat bij duidelijkheid en daar is de afgelopen jaren flink op ingezet. De studenten die onze master zijn niet gewend om zelf vorm te geven aan hun onderwijs. De onzekerheid die dat met zich meebrengt werkt sterk door in hun beleving van het vak en wat ze ondernemen. Ik vertel graag hoe wij daar mee omgaan en ben benieuwd naar jullie ervaring.

Front-end design van AI, hoe algoritmic affordances bijdragen aan verantwoord AI Design

Auteur(s): 
Koen van Turnhout, Hogeschool Utrecht
Tamara Marantika, Hogeschool Utrecht
Samenvatting: 

Bij het ontwikkelen van aanbevelingssystemen en AI is vaak veel aandacht voor de technologie of voor het beleid, maar minder voor de gebruikersinteractie. Terwijl die een grote bijdrage kunnen leveren aan het verantwoord gebruiken van AI. In deze workshop gaan we in op de algoritmic affordance pattern library die moet zorgen voor meer aandacht voor de bedieningsmogelijkheden en studenten op een spoor kan zetten die te gebruiken. We gaan in gesprek over hoe deze tool ons onderwijs kan versterken.

Mensgerichte AI: Doe Mee met ELSALON

Auteur(s): 
Rob van de Star, Hogeschool Windesheim
Samenvatting: 

ELSALON, het ELSA Lab voor Oost Nederland. geïnitieerd door Hogeschool Windesheim, integreert Ethische, Juridische en Maatschappelijke Aspecten in AI-ontwerp. Het lab ontwikkelt met generatieve AI innovatieve en inclusieve oplossingen die positieve impact maken op mens en maatschappij.
Doe Mee!
Ontdek de nieuwste trends in generatieve AI. Schrijf je in voor onze workshop en bouw mee aan een toekomst met technologie die écht het verschil maakt.

Leren Programmeren met GenAI

Auteur(s): 
Christian Köppe, Universiteit Utrecht
Samenvatting: 

Leren programmeren blijft een uitdaging voor leerlingen en studenten. Generative AI lijkt daarbij een steeds grotere rol te spelen met nogal gevarieerde gevolgen. In deze workshop leer je hoe GenAI op verschillende en vooral verantwoorde manieren in het onderwijs kan worden ingezet om het leren programmeren van leerlingen en studenten te ondersteunen. Je leert hierbij algemene praktijken alsook concrete toepassingen voor je eigen programmeeronderwijs.

Pagina's

Subscribe to RSS - WO