Er is momenteel een discussie gaande over de duur van de HBO-studie voor studenten afkomstig uit het MBO-onderwijs. De minister ziet een MBO-opleiding als een afgeronde beroepsopleiding (4-jarig). Wanneer een MBO-student na zijn MBO-opleiding kiest voor een HBO-opleiding, die in het verlengde ligt van de MBO-opleiding, dan moet de student deze opleiding succesvol kunnen afronden in drie jaar. In totaal wordt er dus gerekend met een studieduur van zeven jaar voor dit traject. Door een goede afstemming tussen de MBO- en HBO opleiding kan deze studieduurverkorting worden gerealiseerd. Voor informatica opleidingen (en dan met name de opleidingen Hogere Informatica) is dit van belang voor instromende studenten met als vooropleiding MBO-technische informatica.
Opdat MBO-studenten een HBO-studie succesvol in drie jaar kunnen voltooien, wordt van hun vooropleiding verwacht dat ze de student op een aantal punten extra kennis bieden ten opzichte van de HAVO-instroom. Vandaar dat de MBO-opleiding een HBO-doorstroomprofiel kent. In dit profiel is ruimte gereserveerd voor een drietal vakken: wiskunde, talen en een derde vak. Voor de richting elektrotechniek is het derde vak natuurkunde, voor de opleiding technische informatica wordt dit het vak 'Logica en Relationele Algebra'.
De totale omvang van het HBO-doorstroomprofiel bestaat uit 540 studentbelastingsuren. Ieder vak krijgt aldus 180 uur toegewezen. Dit laat zich vertalen naar 120 contacturen. Voor een invulling van het HBO-doorstroomprofiel is de landelijke werkgroep HBO-doorstroom voor Elektrotechniek in het leven geroepen, die de toetstermen van de verschillende vakken ging opstellen onder auspiciƫn van het VEV. Per vak zijn subcommissies samengesteld met vertegenwoordigers vanuit de verschillende geledingen.
De opdracht aan de subcommissie 'Logica en Relationele Algebra' was te komen tot het opstellen van toetstermen voor het betreffende vakgebied. Als vertrekpunt voor de subcommissie golden de eindtermen van doorstroomkwalificatie DK4026. Hierin was de volgende grove afbakening vastgesteld: logica, digitale techniek, verzamelingenleer, gegevensmodellering en werken met relationele databases. Op basis hiervan zijn de toetstermen van het vak vastgesteld. In de presentatie zullen deze worden toegelicht.