Hoe bereiden we onze studenten optimaal voor op de toekomst, binnen de doorlopende leerlijn van VO, MBO, HBO tot WO? Deze voorbereiding voor de toekomst begint alvast op basisschool en gaat door in het voortgezet onderwijs. Wij van SLO dragen daaraan bij door het ontwikkelen van kerndoelen en examenprogramma’s. Recent is de ontwikkeling van de conceptkerndoelen digitale geletterdheid afgerond, en dat houdt in dat er verwacht kan worden dat de toekomstige studenten over de bijbehorende kennis en vaardigheden zullen gaan beschikken.
Hoe zorgen we dat meer vrouwen hun weg vinden naar de ICT-sector én daar succesvol blijven? In deze compacte workshop van 45 minuten deel ik praktische tips en inzichten uit de praktijk over hoe opleiders barrières kunnen doorbreken en inclusie kunnen stimuleren. Denk aan kleine veranderingen met grote impact, zoals rolmodellen, genderneutrale wervingsprocessen en onderwijspraktijken.
In deze presentatie laten we zien hoe je eenvoudig lesmateriaal kunt delen, samen kunt werken aan content, en hoe je materialen kunt aanpassen om ze actueel te houden. Maar hoe garandeer je dat de kwaliteit van al deze content op niveau blijft, als iedereen kan bijdragen?
Het onderwijslandschap ontwikkelt zich snel. Blijf voorop lopen – kom naar “Een universum vol lesmateriaal” en ontdek hoe je deel kunt uitmaken van de toekomst van het onderwijs!
Jeroen Graauw, Graafschap College – Practoraat Serious Gaming
Chamin Hardeman, Mediaheads B.V.
Samenvatting:
Ontdek het belang van een gedegen ontwerptraject met studenten en docenten, zodat serious gaming het mbo-onderwijs verrijkt! In deze workshop delen wij het belang van gezamenlijke beeldvorming, consensus bereiken en iteratief werken. We delen onze geleerde lessen en jij krijgt een uniek kijkje achter de schermen van de succesvolle interventie Stable Success (genomineerd voor de Dutch Game Awards 2024) en het ontwerptraject; Care Continuum voor zorgopleidingen.
Alexander Muntjewerf, Hogeschool Utrecht / Aventus
Samenvatting:
De Agile Mindset is met toepassingen als Design Thinking, Scrum, Lean en andere niet meer weg te denken uit het internationale ICT bedrijfsleven.
In deze interactieve workshop krijg je een korte introductie van Agile in het onderwijs, ervaar je de praktische projectmatige manier van werken en krijg je inzicht hoe dit in het onderwijs wordt toegepast.
Alexander Muntjewerf is eerstegraads docent en Agile Master in onderwijs toepassingen met ruim 20 jaar ervaring in VO, MBO en HBO.
Wat krijg je als je de kennis van een neuropsycholoog en een HBO-docent combineert met groepscoaching? Een interactieve, praktijkgerichte workshop over groepscoaching met zakformaat Lego-blokjes. In deze workshop leer je hoe je met behulp van 1×2 Lego-blokjes studenten kunt coachen in groepsverband. Je ontdekt niet alleen hoe je deze methode kunt toepassen, maar je krijgt ook inzicht in de dynamiek die ontstaat in de interactie tussen deelnemers en de blokjes. Na afloop ga je naar huis met een concrete oefening die je direct kunt inzetten in jouw volgende groepscoaching.
Een ontwikkelde blended learning design guidance wordt toegelicht (https://rdcu.be/dKykD) . Vervolgens wordt getoond hoe dit is toegepast op een Android app development cursus.
In deze sessie willen we de deelnemers informeren over het doorstroomproject beroepskolom ICT; een samenwerking tussen meerdere Rotterdamse vo en mbo scholen en Hogeschool Rotterdam om de aansluiting en doorstroom tussen de verschillende ICT gerichte onderwijstypen te verbeteren.
Naast de stand van zaken na jaar 1 en onze verdere planning van dit driejarige project zijn we ook benieuwd naar de activiteiten van deelnemers op dit gebied.
Ben je klaar om de samenwerking tussen het vo, mbo en hbo naar een hoger niveau te tillen? Neem dan deel aan onze inspirerende workshop, waar we een verbindend programma presenteren dat de kloof tussen deze onderwijslagen overbrugt:
We beginnen met een korte presentatie vanuit KW1C (mbo) en Avans en Fontys (hbo) over onze huidige activiteiten. Onze samenwerking komt voort uit een subsidietraject, de VABOk genaamd. Ontdek hoe ons programma is ontworpen om studenten te ondersteunen.
In deze workshop willen wij onze ervaringen delen, de uitdagingen bespreken die we tijdens dit traject zijn tegengekomen, en andere professionals inspireren om met dit onderwerp aan de slag te gaan.
Dit traject hebben wij samen met ROC Talland doorlopen, waarbij we gebruikmaken van het leerplatform NexEd.