Hyperconcurrentie, globalisering, regulering, Internet: anno 1997 is er nauwelijks meer een organisatie te vinden die zich niet in het brandpunt van frequente, verstrekkende veranderingen bevindt. Arme informaticus. Terwijl hij halsbrekende toeren uithaalt om het jaar 2000 zonder kleerscheuren door te komen (over de Euro denkt hij liever nog even niet na) stellen zijn opdrachtgevers tot dusver ongekende eisen op het gebied van flexibiliteit, productiviteit en effectiviteit. Beproefde lineaire ontwikkelmethoden als SDM voldoen in lang niet alle gevallen meer: ze lijken soms wel uit een ander tijdperk te stammen.
Nieuwe, kort-cyclische ontwikkelmethoden als RAD, IAD en DSDM zijn in deze kolkende context snel populair geworden. Typerend zijn concrete, tastbare resultaten in een zeer korte tijd, voortdurende terugkoppeling en bijstelling, intensieve gebruikersparticipatie, multi-disciplinaire teams, de brede toepassing van herbruikbare componenten, ultramoderne hulpmiddelen en vooral: heel weinig papier. Het vakgebied is in korte tijd verrijkt met exotische begrippen als time-boxing, SWAT-teams, daily builds en Juicy Bits First.
Zoals met bijna elke innovatieve, onbekende benadering wordt zo nu en dan een indrukwekkend succes geboekt. Maar het kan ook mis gaan. Gebrekkig projectmanagement, tekort schietende kwaliteit, inflexibele architectuur, een zwalkende strategie: het zijn slechts voorbeelden van misstanden die in menig kort-cyclisch project zijn voorgekomen.
Desalniettemin staat iteratief ontwikkelen voor een benaderingswijze die de komende jaren sterk in belang zal toenemen. Het is dan wel zaak grondiger aandacht te besteden aan een aantal zaken die op het eerste gezicht niet sporen met een pragmatische, vooral op de korte termijn gerichte denktrant. Zo is het van belang een software-architectuur op te zetten die met voorbedachten rade is gebouwd op voortdurende aanpassingen en uitbreidingen. De toepassing van - al dan niet extern aangeschafte - componenten kan tot een sterk verhoogde productiviteit leiden. Deze werkwijze ligt echter niet standaard in de genen van de informaticus besloten: een waar transformatietraject is vaak noodzakelijk, waarbij niet moet worden geaarzeld expertise op het gebied van Change Management en Human Resource Management te mobiliseren. Ook op het gebied van informatiebeleid en -strategie heeft het iteratieve virus zijn invloed doen gelden: net als in de 'echte' bedrijfsvoering worden de statige, formele blauwdrukken voor de lange termijn steeds meer vervangen door flexibele bestemmingsplannen die frequent getoetst en bijgesteld worden.