Onbekend

Digitale vaardigheden voor alle niveaus

Auteur(s): 
Jose de Leeuwe, Eneco / eCF
Roy Tomeij, voorzitter van Digivaardig, ECP
Samenvatting: 

Deze presentatie lichtte toe hoe de economische groei sterk afhankelijk is van innovatie en vernieuwing van bedrijfsprocessen en producten. Daarbij wordt veelal ICT ingezet. Digitale vaardigheden op alle niveaus zijn cruciaal om de mogelijkheden van innovatie door ICT en met ICT optimaal te kunnen benutten. Die vaardigheden zijn nodig op alle niveaus en daarom kunnen ze zeer verschillend en gedifferentieerd zijn voor specifieke doelgroepen.

2020 real-time-enterprise

Auteur(s): 
Henrik van Bruggen, Chief Architect Retail Benelux, ING Retail Banking Benelux
Trefwoorden: 
retail banking, enterprise-architectuur, ontwikkeling ICT-toepassingen
Samenvatting: 

Tijdens deze presentatie schetste Henrik van Bruggen het ontwerp, de ontwikkeling en de realisatie van een enterprise‐architectuur voor ING Retail Benelux. Welk stappen zijn doorlopen, welke tools zijn er gebruikt, wat is geleerd uit de ervaringen? ING maakt de toekomst van retail banking: een total‐services‐payment realtime enterprise. Innovatief en inspirerend. Zijn er kansen voor ICT‐/media‐opleidingen?

HR-trends in ICT

Auteur(s): 
Hans van der Spek, adviseur, Berenschot
Trefwoorden: 
ICT-arbeidsmarkt, functies, ICT-sector
Samenvatting: 

Ondanks de huidige problemen op de arbeidsmarkt is er reden genoeg om met zorg te kijken naar de ontwikkelingen ten aanzien van het ICT‐onderwijs en de aansluiting op de arbeidsmarkt. Berenschot doet jaarlijks onderzoek in surveys voor diverse branches en beroepsgroepen om de ontwikkelingen en trends in de betreffende HR‐markt te identificeren. In deze presentatie werden de recente inzichten en HR‐trends voor de ICT‐branche gedeeld en toegelicht.

E-Skills

Auteur(s): 
Rene van den Berg, CIO Platform / Meyn
Trefwoorden: 
impact van IT-trends op soft skills van IT-professionals, aansluiten op onderwijs op behoeften in IT-sector, visie van CIO Platform Nederland
Samenvatting: 

De wereld van de IT verandert steeds sneller en heeft een steeds grotere impact op zowel onze business partners als IT‐organisaties. Als wij als CIO kijken naar huidige IT‐trends als de cloud, de services, big data, mobility, social media, en apps, dan moeten we ons (ook) de volgende vragen stellen: Welke gedragscompetenties vereist dit van de huidige en toekomstige IT‐professionals? Is het zo dat het reguliere onderwijs nog altijd zijn focus op de harde skills heeft, ondanks dat door de IT‐trends de soft skills eigenlijk belangrijker zijn?

wOndernemend Leren

Auteur(s): 
Guido Crolla, hoofddocent, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Trefwoorden: 
didactiek van de liefde, passie, nieuwsgierigheid, creativiteit, moed, verhalen en raken, #wOndernemen en #wOnderwijzen
Samenvatting: 

Crolla is de middelmatigheid ECHT zat! Nederland wil zich positioneren als innovatief. Crolla ging tijdens deze bijeenkomst in op het feit dat men een onderscheid dient te maken tussen verschillende vormen van innovatie: exploitatieve (gericht op verbeteren van het bestaande) en exploratieve (verkennen van volledig nieuwe terreinen) innovatie. Met een rugzak vol eigen verhalen over onderwijsvernieuwing in exploratieve settings bleef Crolla stilstaan om met de aanwezigen van gedachten te wisselen.

Computer & Education

Auteur(s): 
prof. dr. Bert Zwaneveld, emeritus hoogleraar, Open Universiteit Nederland
Trefwoorden: 
geschiedenis van computers in het onderwijs (basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs) tussen de jaren '70 en begin jaren '90
Samenvatting: 

In het najaar wil Springer een boek op de markt brengen waarin de geschiedenis van computers in het onderwijs (basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs) tussen 1970 en 1990 is beschreven. De redactie van dit boek is vooral geïnteresseerd in ervaringen van docenten die in die tijd met computers in de klas werkten. In deze workshop/discussie konden aanwezigen aan Zwaneveld hun ervaringen delen. Op basis van deze workshop maken de auteurs Schmidt & Zwaneveld een voorstel voor dit hoofdstuk voor het boek van Springer.

NGN-technologie

Auteur(s): 
Lex Schampers, voorzitter, NGN
Trefwoorden: 
professional 3.0, competenties, werkveld
Samenvatting: 

De presentatie sluit aan op hoe prof. Rick Maes informatieprofessionals en de organisatie daaromheen typeert. Maes stelt: de Informatieprofessional 3.0 moet een volwaardige business partner worden. Wat vergt dat? De groei van automatiseerder naar informatiseerder en ten lange leste naar Informatieprofessional heeft ook Schampers mogen beleven, en hij ging tijdens deze presentatie in op hoe opleiden kan bijdragen aan de gewenste Informatieprofessional‐3.0‐competenties.

Social Media

Auteur(s): 
Rick Mans, Social Business Lead, Capgemini
Trefwoorden: 
social business, social media, good practices
Samenvatting: 

U kunt letterlijk nergens meer gaan of u wordt geconfronteerd met social media. Iedereen heeft wel iets belangrijks te melden, maar hoe belangrijk is dat nou en op welke manier kun je social media inzetten, zodat het een toegevoegde waard heeft? Kan het bijvoorbeeld helpen om kwaliteit te verhogen, om kosten te verlagen of om betrokkenheid te verhogen?

Agile beheer

Auteur(s): 
Odile Moreau, adviseur, BlinkLane Consulting
Samenvatting: 

Agile werken is afgelopen jaren heel populair geworden voor ontwikkeling van software in teams. Dankzij methoden als Scrum worden softwareprojecten sneller en efficiënter geleverd. Maar circa 70% van de kosten worden door beheerorganisaties geproduceerd. Beheeruitdagingen zijn onder meer het watervalproces, ITIL, release Windows, de in beheername, documentatie en SLA. Hoe kunnen beheerorganisaties meeprofiteren van Agile werken? Is Scrum het juiste antwoord? In deze presentatie werd gekeken naar Kanban als alternatief voor beheerorganisaties.

Business Intelligence - NGI

Auteur(s): 
Tanja Ubert, docent, De Haagse Hogeschool, bestuurslid, Ngi - platform voor ICT-professionals
Trefwoorden: 
Business Intelligence, business, opleiden
Samenvatting: 

‘What’s the Business in Business Intelligence?’ Dit is het thema van de nieuwe afdeling BI van het Ngi®. De laatste jaren is de focus in het vakgebied Business Intelligence vooral gaan liggen op de tools. In deze workshop discussieerden deelnemers over de meerwaarde van Business Intelligence voor de business en hoe men het business‐perspectief weer terug kan krijgen in dit vakgebied.

Pagina's

Subscribe to RSS - Onbekend