Naar functiegerichte certificering

Auteur(s): 
J.P. Nieuwstadt, Stichting EXIN
Samenvatting: 

Verslag van een studie naar mogelijkheden en behoeften om met behulp van een certificeringsprogramma functionarissen in de ICT-sector te certificeren.
In de nog korte geschiedenis van de Informatie en CommunicatieTechnologie zijn meerdere rapporten verschenen van het Nederlands Genootschap voor Informatica waarin functie- en taakbeschrijvingen voor functies in de ICT-sector zijn opgenomen. Dit met als belangrijkste doelstelling om meer structuur te brengen in het doolhof van functienamen en daaraan verbonden eisen en opleidingsprofielen. Het bekende rapport ''Taken en functies in de bestuurlijke informatica" dateert van 1993. Dit rapport stelde de taken centraal. Het werd daarom minder als opleidingsleidraad gehanteerd dan het rapport "Functies in de Informatica", uit 1986.
Het classificeren van functies in de ICT -sector is een hachelijke onderneming. Omtrent functienamen en de eisen die dienen te worden gesteld aan functionarissen bestaat immers geen overeenstemming. Voor personeels- en opleidingsfunctionarissen is dit geen optimale situatie. Veel ondernemingen hanteren een eigen classificatiesysteem, al of niet gekoppeld aan een waarderingssysteem. De ontwikkelingen in het vakgebied gaan bovendien zo snel dat het haast onmogelijk is om steeds weer nieuwe functiebeschrijvingen, c.q. -profielen vast te stellen.
In 1996 heeft EXIN onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en behoeften aan functiegerichte certificering. Dit onderzoek werd mede geïnitieerd door de branche- en beroepsverenigingen, het Ministerie van Economische Zaken en de opleiders in de ICT-sector. De resultaten zijn in november 1996 gepubliceerd en zijn aanleiding om een start te maken met een certificeringsprogramma dat is gericht op enkele functieclusters. Om te voldoen aan kwaliteitsnormen die gelden voor instellingen die personen certificeren is een aanvraag ingediend bij de Raad voor de Accreditatie.
Aan de voorwaarden om tot functiegerichte certificering te komen, lijkt hiermee voldaan. Om tot een geaccepteerd certificeringsprogramma te kunnen komen, dient echter te worden voldaan aan een andere voorwaarde, namelijk het bestaan van een breed draagvlak. De discussie hieromtrent is dan ook nog niet afgerond; met name de meerwaarde van functie( -cluster)gerichte certificering voor ondernemingen dient nog duidelijk te worden bevestigd.
Met een discussie tijdens NIOC wordt een bijdrage geleverd aan beantwoording van de vraag naar de wenselijkheid en behoefte aan een dergelijk systeem en de mogelijkheden en de wijze waarop het kan worden gehanteerd.

Doelgroep: