Actuele ontwikkelingen in de informatietechnologie die hun intrede doen in een "computerlokaal" zijn Windows 95 en internet. Beide maken het er voor de systeembeheerder niet gemakkelijker op.
Windows als besturingssysteem wordt steeds meer gemeengoed. Sommigen zijn al blij dat Windows 3.11 op hun netwerk functioneert, anderen hebben de beslissing genomen over te gaan op Windows 95. Voor welke versie ook wordt gekozen, een ding hebben beide gemeen: onderhoud en beheer{s)baarheid is er niet gemakkelijker op geworden. Het centraal, eenmaal installeren van een applicatie, die daarna automatisch op alle werkstations goed functioneert is met het standaard besturingssysteem nagenoeg onmogelijk. Fontys Desktop geeft de systeembeheerder de middelen om het beheer van een educatief Windowsplatform te vereenvoudigen.
Een lokaal netwerk koppelen aan internet was tot voor kort een omvangrijke en kostbare operatie. Tegenwoordig is er een goed en betaalbaar alternatief. In het bestaande netwerk kan een bestaand of nieuw Windows 95 werkstation worden gebruikt als gateway. Deze gateway koppelt net speciale software het lokale netwerk aan het internet. Bijzonder is dat hiervoor slechts een "gewone" internet-aansluiting wordt gebruikt. Op de werkstations in het netwerk moet Windows 95 of Windows 3.11 werken. Afhankelijk van de hardware in de gateway kunnen 5 tot 20 computers gelijktijdig over één aansluiting van het internet gebruik maken. Om het telefoonverkeer zoveel mogelijk te beperken kunnen verschillende technieken worden gebruikt.
Installatie van een lokale mail-server beperkt het postverkeer. Op deze server kunnen in eigen beheer postbussen worden gemaakt voor elke gebruiker die we een postbus willen toekennen. Over het lokale net kan onbeperkt worden "ge-mailed". Combineren we de lokale mail-server met een "gemeenschappelijke" postbus bij de provider dan kan iedere bezitter van een lokale postbus met de buitenwereld "mailen". Telefoonkosten worden bespaart door op gezette tijden de post in de postbussen van de lokale server en de postbus bij de provider in één keer uit te wisselen.
Indien we op het lokale netwerk een WEB-server installeren wordt het mogelijk om vanaf een werkstation lokaal te "surfen". Is een koppelingen naar de buitenwereld nodig dan wordt de telefoonverbinding automatisch tot stand gebracht. Is er geen activiteit naar buiten sluit de lijn weer vanzelf. Lokale gegevens kunnen op verschillende manieren worden samengesteld. Zij kunnen bestaan uit zelf samengestelde pagina's, maar ook uit van het internet "geslurpte" gegevens. Een CD-ROM gekoppeld aan de lokale WEB-server maakt het mogelijk om de gegevens in het "lokale WEB" snel en eenvoudig aan de lessituatie aan te passen. Slim gebruik van een "surf-programma" maakt het mogelijk om de pagina's die door een leerling moeten worden bezocht direct onder beheer van de lokale WEB-server te brengen.