Volledig communicatiegeorienteerde informatiemodellering

Auteur(s): 
drs. G.P. Bakema, docent informatica, Hogeschool Gelderland
J. Bijpost, stagiair CASE-tool ontwikkeling, Hogeschool Gelderland
Samenvatting: 

1. Inleiding
Een aantal HBO-opleidingen Hogere Informatica en Bedrijfsinformatica hebben de laatste jaren in hun curricula meer plaats ingeruimd voor methodische informatica. Dit ging vaak gepaard met uitvoerige discussies betreffende de keuze van de te onderwijzen systeemontwikkelingsmethode(n) en CASE-tools. Is een brede orientatie op diverse methoden gewenst of moet de nadruk liggen op goede operationele vaardigheid met een methode en zo ja, welke dan? Kiezen we voor EAR als meest gebruikte informatiemodelleringsmethode of wagen we het met NIAM en waarom dan wel? En hoe ondersteunen we het onderwijs met CASE-tools?En welke CASE-tools?
2. Kern
Hogeschool Gelderland heeft gedurende de afgelopen vier cursusjaren in opdracht van de HBO-raad als VIT-speerpuntproject een opleiding Systeemontwikkeling uitgevoerd als experimentele tweejarige hoofdfasestudie voor alle vierjarige initiele technische, sociale en educatieve studierichtingen binnen de hogeschool. Het daarvoor ontwikkelde curriculum heeft de visievorming in een aantal HBO opleidingen sterk beinvloed. Voor deze speerpuntopleiding is van meet af aan gekozen voor NIAM-ISDM als centrale methode en als algemeen methodologisch referentiekader om andere systeemontwikkelingsmethoden te duiden en te leren hanteren. In nauwe samenwerking met een aantal systeemhuizen (BSO Management Support te Baarn, het CVI te Utrecht en TLO Holland Controls te Papendrecht) is door Hogeschool Gelderland onderzoek verricht naar een betere hindering van de communicatieve basis van informatiemodellering en in het bijzonder van NIAM, hetgeen geleid heeft tot wat inmiddels volledig communicatiege orienteerde informatiemodellering en VCO-NIAM is gaan heten. Op drie fronten zijn successen geboekt:
- Mede doordat ook Nijssen Adviesbureau voor Informatica VCO-NIAM heeft geadopteerd, is VCO-NIAM in Nederland inmiddels uitgegroeid tot nieuwe NIAM-standaard, waarvoor recent ook vanuit het buitenland belangstelling wordt getoond.
- Op basis van VCO-informatiemodellering werd een innovatieve CASE-architectuur ontwikkeld die inmiddels reeds door een aantal systeemhuizen werd geimplementeerd en met succes toegepast.
- De door Hogeschool Gelderland in de afgelopen jaren ontwikkelde cursusmaterialen over VCO-informatiemodellering en CASE-architectuur worden vanaf het cursusjaar 1994/1995 door een viertal hogescholen in het eigen onderwijs gebruikt. Daarbij wordt een door studenten van Hogeschool Gelderland en de Hogeschool van Amsterdam ontwikkeld didactisch prototype van zo'n innovatief CASE-tool gebruikt.
3. Slot
In de voordracht zal worden ingegaan op inhoudelijke en didactische aspecten van VCO-informatiemodellering en CASE-architectuur aan de hand van ontwikkelde cursusmaterialen. Bovengenoemd CASE-tool wordt gedemonstreerd, waarbij met name aandacht wordt gegeven aan de didactische transparantie en de innovatieve aspecten ten opzichte van bestaande tools.

Doelgroep: