LOFAR, een software of hardware radio telescoop?

Auteur(s): 
Andre Gunst, Astron
Samenvatting: 

LOFAR wordt vaak omschreven als een software radio telescoop en kenmerkt zich onder anderen door z'n flexibiliteit en herconfigureerbaarheid. Deze presentatie geeft een overzicht van de benodigde flexibiliteit in LOFAR welke wordt gerealiseerd middels software, maar zeker ook hardware. De focus in deze presentatie ligt op de hardware.
In de voortdurende zoektocht van astronomen om de uiterste hoeken van het heelal te observeren zijn steeds gevoeliger telescopen vereist. Eén van de doelen van ASTRON is om astronomen te faciliteren met dit soort telescopen. Aangezien radiotelescopen, en in het bijzonder de volgende generatie telescopen, van enorme omvang zijn wil men zoveel mogelijk astronomische toepassingen kunnen dekken. Dit vereist een flexibel instrument. Deze flexibiliteit kan ingebed worden door middel van herconfigureerbare systemen.
In deze presentatie wordt met name de herconfiguurbaarheid van de digitale signaalbewerkings keten in LOFAR (LOw Frequency ARray) besproken. Daarnaast wordt de relatie met de software belicht.
Voor achtergrondinformatie zie http://www.astron.nl/p/lofarframe.htm.

Doelgroep: