NIOC 2025 Zwolle

Langer dan je neus: studenten leren echt problemen op te lossen

Auteur(s): 
Paul Hiemstra, Hogeschool Windesheim
Samenvatting: 

Typisch leiden wij studenten op binnen een bepaald domein: van ICT, tot de medische wereld, tot de financiële wereld. Maar om complexe maatschappelijke uitdagingen aan te gaan moeten onze studenten ook leren kijken buiten deze specifieke context. Hier mee leren omgaan gaat veel verder dan ‘praat met iedereen’, gelukkig is er een heel vakgebied rondom effectief innoveren waar we uit kunnen putten. In deze sessie gaan we aan de slag met welke tools er al zijn en hoe we deze kunnen integreren in ons onderwijs.

Hoe train je de mindset voor interprofesssioneel samenwerken?

Auteur(s): 
Marnix Bras, Christelijke Hogeschool Ede
Samenvatting: 

Ik heb onderzocht hoe je interprofessioneel samenwerken bevordert en tot innovatie komt. Een belangrijk inzicht was dat een paradigma-verschuiving nodig is: een nieuwe mindset om via ontwerpgericht onderzoek (interprofessioneel) complexe vraagstukken aan te pakken. ICT speelt hierin een cruciale rol, en we moeten young professionals hierop voorbereiden.
Ervaar in deze workshop hoe je deze mindset kunt trainen.

Digitale geletterdheid

Auteur(s): 
Nataša Grgurina, SLO
Samenvatting: 

Hoe bereiden we onze studenten optimaal voor op de toekomst, binnen de doorlopende leerlijn van VO, MBO, HBO tot WO? Deze voorbereiding voor de toekomst begint alvast op basisschool en gaat door in het voortgezet onderwijs. Wij van SLO dragen daaraan bij door het ontwikkelen van kerndoelen en examenprogramma’s. Recent is de ontwikkeling van de conceptkerndoelen digitale geletterdheid afgerond, en dat houdt in dat er verwacht kan worden dat de toekomstige studenten over de bijbehorende kennis en vaardigheden zullen gaan beschikken.

Vrouwen in ICT: hoe maken we de sector aantrekkelijker voor iedereen?

Auteur(s): 
Mariëlle Dekker, Vonk
Samenvatting: 

Hoe zorgen we dat meer vrouwen hun weg vinden naar de ICT-sector én daar succesvol blijven? In deze compacte workshop van 45 minuten deel ik praktische tips en inzichten uit de praktijk over hoe opleiders barrières kunnen doorbreken en inclusie kunnen stimuleren. Denk aan kleine veranderingen met grote impact, zoals rolmodellen, genderneutrale wervingsprocessen en onderwijspraktijken.

Een universum vol lesmateriaal: de kracht van een community

Auteur(s): 
Bob van den Berge, Bit Academy
Samenvatting: 

In deze presentatie laten we zien hoe je eenvoudig lesmateriaal kunt delen, samen kunt werken aan content, en hoe je materialen kunt aanpassen om ze actueel te houden. Maar hoe garandeer je dat de kwaliteit van al deze content op niveau blijft, als iedereen kan bijdragen?
Het onderwijslandschap ontwikkelt zich snel. Blijf voorop lopen – kom naar “Een universum vol lesmateriaal” en ontdek hoe je deel kunt uitmaken van de toekomst van het onderwijs!

Lesboeken van de Toekomst

Auteur(s): 
Jeroen Graauw, Graafschap College – Practoraat Serious Gaming
Chamin Hardeman, Mediaheads B.V.
Samenvatting: 

Ontdek het belang van een gedegen ontwerptraject met studenten en docenten, zodat serious gaming het mbo-onderwijs verrijkt! In deze workshop delen wij het belang van gezamenlijke beeldvorming, consensus bereiken en iteratief werken. We delen onze geleerde lessen en jij krijgt een uniek kijkje achter de schermen van de succesvolle interventie Stable Success (genomineerd voor de Dutch Game Awards 2024) en het ontwerptraject; Care Continuum voor zorgopleidingen.

Innovatie binnen de Hotelschool

Auteur(s): 
Frederik Jan van der Meulen, Hotel Management School Leeuwarden
Samenvatting: 

Technologie en innovatie binnen het onderwijs en praktijk ontmoeten elkaar in deze inspirerende sessie. Vanuit de NHL Stenden Hogeschool en de Hotel Management School Leeuwarden deelt Frederik Jan van der Meulen ervaringen op het gebied op het gebied van Artificial Intelligence, Robotica, Neuromarketing en Virtual Reality. De sessie verkent de use cases op welke wijze de hotelschool studenten klaar worden gestoomd voor de toekomst van de hospitality industrie.

Onderwijsvernieuwing: van visie naar realisatie

Auteur(s): 
Alexander Mulder, Hogeschool van Amsterdam
Samenvatting: 

De HvA start komend studiejaar met nieuw hoofdfase onderwijs. Tussen het idee en de realisatie zitten meerdere jaren, enkele tranen, maar ook bijzonder mooie momenten. Graag deel ik deze reis, de lessen die wij hieruit trekken en enkele snapshots van het eindresultaat.

Agile projectmatig werken in de klas

Auteur(s): 
Alexander Muntjewerf, Hogeschool Utrecht / Aventus
Samenvatting: 

De Agile Mindset is met toepassingen als Design Thinking, Scrum, Lean en andere niet meer weg te denken uit het internationale ICT bedrijfsleven.
In deze interactieve workshop krijg je een korte introductie van Agile in het onderwijs, ervaar je de praktische projectmatige manier van werken en krijg je inzicht hoe dit in het onderwijs wordt toegepast.
Alexander Muntjewerf is eerstegraads docent en Agile Master in onderwijs toepassingen met ruim 20 jaar ervaring in VO, MBO en HBO.

Successen in propedeuse

Auteur(s): 
Remco van Swieten, Hogeschool van Amsterdam
Eric Klok, Hogeschool van Amsterdam
Samenvatting: 

In september 2023 zijn we bij de HvA gestart met een vernieuwde propedeuse waarbij we werken met een coachende didactiek en programmatisch toetsen. De eerste resultaten zijn heel positief, 15% minder uitval en veel meer studenten studeren nominaal.

Pagina's

Subscribe to RSS - NIOC 2025 Zwolle